субота, 31. октобар 2020.

DEMOKRATIJA I SOCIJALNA PRAVDA


Važno je jačati sindikate, ali oni najčešće nisu u sobi gde se odlučuje. Energija za efikasne promene u našem društvu nije nestala, ona i dalje postoji, a leži u pravim sindikatima koje je potrebno ujediniti. Pokušavamo da ovakvim akcijama po gradovima Srbije ukažemo građanima da treba da pristupe sindikatima jer problemi i interesi radnika su svuda isti. 

Ovo je ukratko zaključak tribine "Sindikat: David ili Golijat?" koja je u petak uveče održana u Somboru u organizaciji "Zrenjaninskog socijalnog foruma" na kojoj su govorili Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, zatim Branislav Markuš iz UG "ZSF" i Vladimir Kuzmanov ispred USS “Sloga” – sindikat zdravstva i socijalne zaštite. 

Trubina je bila povod da se analizira stanje celokupne sindikalne scene i radničkog pokreta u Srbiji. Sagovornici su se složili da najveći sindikati u našoj zemlji, čiji predstavnici danas sede u državnim organima i telima ne zastupaju interese zaposlenih, već svoje lične i interese poslodavaca. Kao posledica ovakvog stanja imamo loš Zakon o radu i potpuno obespravljenu radničku klasu.

Нема коментара: