петак, 20. новембар 2020.

ZAPOSLENI U ZDRAVSTVU JOŠ BEZ POVIŠICE

Ministarstvo finansija obećava novo povećanje plata zdravstvenim radnicima, a u stvarnosti još ni staro obećanje nije ispunjeno.
Iako je već na sva zvona objavljeno da će plate zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti biti povećane za pet odsto od Nove godine, ti isti zdravstveni radnici ne znaju koliko će povećanje zaista i dobiti i da li će uopšte biti povećanja. 

Razlog je što se ne zna osnovica na koju bi trebalo da bude primenjena povišica od pet odsto. Naime, u novembru 2019. godine medicinske sestre i tehničari dobili su povećanje od 15 odsto, a lekari 10 odsto. 

Onda je izbila pandemija i država je da nagradi požrtvovanost medicinskog osoblja odlučila u aprilu da im poveća plate za 10 odsto. Međutim, to je i dalje stimulacija, jer još uvek nije doneta odluka da to povećanje uđe u cenu rada, odnosno da bude trajno povećanje plata. 

Ukoliko bi zdravstveni radnici dobili povišicu na ovih 10 odsto, onda bi zaista i imali značajno povećanje plata, u odnosu na početak 2020. oko 12 odsto više od ostalih zaposlenih u javnom sektoru. Međutim, ukoliko bi aprilsko povećanje samo ostalo stimulacija, povećanje plata medicinarima bi iznosilo pet odsto i faktički od aprila sledeće godine bi bilo jednako povišici koju će dobiti ceo javni sektor. 

Treba svakako napomenuti i to da je dosadašnja stimulacija od 10 odsto važila za zaposlene u zdravstvu, ali nije obuhvatala one koji su se našli na bolovanju, odmoru ko je uspeo da ga dobije, samoizolaciji zbog korone. Nisu je dobili ni specijalizanti koji su podneli dobar deo tereta kod prijema obolelih.

Нема коментара: