четвртак, 17. октобар 2024.

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA


Na današnji 17. oktobar, Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, broj siromašnih u Srbiji neumoljivo raste. Građani se svakodnevno bore za preživljavanje, dok nadležne institucije ostaju gluve na njihove vapaje. U zemlji u kojoj oko 800 hiljada ljudi živi u apsolutnom siromaštvu, a svaki peti prima novčanu socijalnu pomoć, socijalna i radna nesigurnost postaju uobičajena pojava, dok sudbina dece koja odrastaju u ovakvim uslovima posebno zabrinjava. 

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog ovog, alarmantnog stanja. Prema procenama agencija Ujedinjenih nacija, apsolutno siromaštvo u Srbiji beleži visoke stope. Međutim, verujemo da su ovi podaci potcenjeni, jer mnogi građani koji preživljavaju na minimalnim primanjima, zbog ličnog dostojanstva, ne priznaju svoje siromaštvo. 

Cene hrane i osnovnih životnih namirnica vrtoglavo rastu u odnosu na primanja, a broj onih koji preskaču obroke ili jedu nekvalitetnu hranu zbog nemaštine sve je veći. Siromaštvo nije samo ekonomsko pitanje – ono ima i kulturnu dimenziju. Rastuća funkcionalna nepismenost u obliku neinformisanosti o realnoj slici u kojoj živimo dodatno pogoršava već tmurnu sliku Srbije. 

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, apelujemo na nadležne institucije da prestanu sa ignorisanjem ovog problema i da se posvete stvarnim, opipljivim i ozbiljnim merama koje će unaprediti kvalitet života svih naših građana. Srbiji je potrebna sveobuhvatna reforma i dugoročno rešenje za problem siromaštva, jer je svaki građanin, a naročito svako dete koje živi u oskudici, poraz za naše društvo. 

Нема коментара: