понедељак, 7. октобар 2024.

RADNICI ZASLUŽUJU MIR I DEMOKRATIJU


Ove godine Svetski dan dostojanstvenog rada, koji se obeležava 7. oktobra, organizuje se pod sloganom "Radnici zaslužuju mir i demokratiju"

Kako sukobi eskaliraju, a autoritarni režimi nastavljaju da umanjuju prava i sredstva za život miliona, globalni sindikalni pokret se okuplja kako bi zahtevao mir i demokratiju, kao temeljno pravo za radnike širom sveta. 

Međunarodna konfederacija sindikata još jednom potvrđuje svoju posvećenost promociji mira, koji predstavlja temelj socijalne pravde. Bez mira ne može biti ni socijalne pravde, a bez demokratije radnici ne mogu osigurati za sebe dostojanstven rad i dostojanstvo koje zaslužuju. 

Budući da se vojna sukobljavanja intenziviraju širom planete, radnici ostaju na prvoj liniji svake krize. Svakodnevno se susreću sa nepravdom, gubitkom sredstava za život, ugrožavanjem njihovih prava. Vlade moraju preusmeriti ogromna sredstva koja troše na vojne aktivnosti na razoružavanje i ulaganja u dostojanstven rad, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Ove godine, Svetski dan dostojanstvenog rada usmerava se na inicijative za mir i demokratiju, naročito u zonama sukoba, gde radnici najviše trpe. 

Na Svetski dan dostojanstvenog rada, i Udruženi sindikati Srbije "Sloga" potvrđuju svoju opredeljenost za mir i pridružuju se borbi za pravedan i demokratski svet. 

Нема коментара: