петак, 11. новембар 2011.

NEODOLJIV ŠARM STARE EVROPSKE DAME NA VLTAVI

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” Sombor i turistička agencija “Ivontravel” iz Novog Sada organizovali su od 02.-07. novembra 3. “Dane medicinara“ u Pragu. Ova manifestacija koja je na dobrom putu da postane tradicionalna po drugi put je okupila zdravstvenjake iz čitave Srbije i Crne Gore u „Zlatnom gradu“.
Ne bez razloga, pošto je Prag već duže vremena jedna od najpopularnijih destinacija u Evropi. On je takođe uzbudljiv grad koji nudi miks umetnosti, muzike, plesa, filma i pozorišta. Ovaj dragulj originalne evropske arhitekture je prekrasan i romantičan grad sa pogledima koji oduzimaju dah, spokojnim vrtovima, vožnjama brodovima Vltavom i opuštajuće šetnje po ulicama popločenim kamenjem. Čak sa svojom istorijom koja stiže više od hiljadu godina, glavni grad Češke je takođe jedan vrlo napredan grad sa luksuznim hotelima, odličnim restoranima koji pružaju tradicionalnu češku i internacionalnu kuhinju, trendi klubovima i očaravajućim pivnicama.


Grad boema, piva, kulture i dobrog provoda je prekrasno očuvan grad, neuništen u 2. Svetskom ratu sa neverovatnom arhitekturom i impresivnim brojem starih zgrada, krivudavih ulica i poznatih znamenitosti poput Karlovog mosta, Starogradskog trga, Praškog dvorca, itd.
Svugde u Pragu možete otkriti nešto od njegove bogate istorije koja kreće od Svetog Rimskog carstva, Habsburške monarhije, Prve Čehoslovačke Republike, Nacističkog protektorata Češke i Moravije, komunističke Republike čehoslovačke sve do današnje Demokratske Republike Češke.
Kao i prošle godine i ova grupa medicinara je obišla najznačajnije znamenitosti “grada sa 100 tornjeva”.
Prelaskom preko Karlovog mosta stiže se u Staré Město ( Stari grad ). Stari grad, na desnoj obali Vltave, je izuzetno zanimljiv kako zbog svoje istorije, tako i zbog lepote srednjovekovnih kućica. Ovde možete da posetite: Kulu Starog grada, Trg republike, Galeriju Viteškog reda, Gradsku većnicu...


Staro gradski trg (najznačajniji trg starog Praga sagrađen još u 12. veku) pored Stare gradske većnice i Tinske crkve, tu se nalaze i barokna Crkva Sv. Nikole, Kinski palata u rokoko stilu sa Nacionalnom galerijom grafi ke, Kuća “ Kod kamenog zvona” i spomenik Janu Husu), Tinska crkva, Ungelt sa Tinskim kvartom, Rudolfi num (palata iz XIX veka u stilu eklektizma, u kojoj praška filharmonija izvodi koncerte).
Posebno zanimljivost u ovom delu Praga je Astronomski sat iz 1410. god. (Orloj) Na svaki otkucan sat gomile ljudi stoje ispred njega i čekaju da vide figurice apostola koje se smenjuju.
Ono što je nesumljivo jedna od najvećih atrakcija ovog grada je Praški zamak (Hradčany). U Hradčanima možete da vidite: Manastir svetog Đorđa (osnovan 973. godine kao manastir Benediktinki), Katedralu Svetog Vida (građena je tokom celog XIV veka u stilu internacionalne gotike), u čijoj kripti se nalaze grobovi najpoznatijeg češkog kralja Karla IV i austrijskog imperatora Rudolfa II Habsburškog... Tu je i Zlatna ulica (niz kuća iz 16. veka, sagrađenih između utvr-đenja u gotičkom stilu).
Učesnici turističkog putovanja su uživali u panoramskom razgledanju Praga brodom (otmena atmosfera grada uz točeno pivo, kafu i muziku B. Smetane), kao i u izletima do Karlovih vari i Drezdena.


Slobodno vreme svako je iskoristio na svoj način, kako bi u najboljem svetlu doživeo sve lepote koje pruža ova stara evropska dama na Vltavi.
Ono za šta ne morate da se brinete je - da li ćete pronaći pivnice. Ima ih na svakom koraku. Češke pivnice imaju specifi čan šmek. U kojoj god smo bili pili smo odlično pivo! Preporučujemo “Pilsner Urquell”, Krušovice i crno „Kozel“. Interesantno je da je krigla piva jeftinija od sokova ali i od nekih kiselih voda. Kriglu (0.5) u centru ćete platiti i do 100 kruna, dok je na drugim mestima cena oko 30 kruna.


Što se tiče zabavnog dela programa na 3. “Danima medicinara” organizatori su se potrudili da ove godine ponude nešto zanimljiviji sadržaj, pa je tako u jednoj od najlepših pivnica u centru Praga “Obecni dum” organizovano takmičenje u brzom ispijanju piva. Najuspešniji je bio Marko iz Beograda, pobedivši u finalu jednu damu iz Vršca.


Muzički deo programa je bio posebno interesantan. Nakon pivnice medicinari su nastavili druženje u hotelu “Olympic”, gde su bili i smešteni. Zabavljao ih je somborski muzičar Saša Beljanski, kao i naredne večeri u diskoteci “Očka”.
Nismo zaboravili ni šoping. Pre nego što krenete promenite dosta para. Trebaće vam. Česi su majstori da vam uzmu pare. Suveniri su na sve strane: knjige, češko staklo, krigle, slike i razna druga obeležja Praga, ali poprilično skupi. Naročito u centru oko starogradskog trga. Prag je prepun tržnih centara i hipermarketa.
Tri dana koja smo proveli u Pragu nisu dovoljna da se obiđe ovaj prelepi Zlatni grad! Mnogo toga se rečima ne može opisati. U povratku svratili smo u Beč, gde smo takođe proveli jedno lepo popodne.

Fotografije sa ove manifestacije možete naći na FB profilu Dani Medicinara Ivontravel.

Pozivamo Vas u svet nezaboravnih putovanja, odličnih žurki i vrhunskog provoda.
“Ivontravel i Sindikat info team“ nastavlja sa radom i sa zadovoljstvom Vam predstavlja svoj novi projekat 4. “DANE MEDICINARA” - Španija, Francuska, Italija 2012.
Ova manifestacija će se održati od 23. maja do 01. juna naredne godine. Prijavite se na vreme!!!

Нема коментара: