петак, 2. децембар 2011.

ŠESTA SEDNICA POS

Aktuelna situacija u Sindikatu (rezultati protesta i pregovora i šta dalje) i izbor potpredsednika Pokrajinskog odbora Sindikata bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu 6. sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održane 1. decembra 2011. godine u Novom Sadu. Sednici su prisustvovali i predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Zoran Savić i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.

O rezultatima protesta i pregovorima vodjenim sa ministrom zdravstva prof. dr Zoranom Stankovićem, prisutne je informisao predsednik Zoran Savić koji je predočio da su do sada, samo delimično, uvaženi zahtevi Sindikata vezani za isplatu jubilarnih nagrada. Obezbedjene su zakonske pretpostavke za njihovu isplatu za 2009, 2010. i 2011. godinu ali su Instrukcije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje upućene filijalama i Pokrajinskom fondu izazvale revolt zaposlenih i nedoumice medju pravnicima i direktorima zdravstvenih ustanova. Naime, očigledna namera je da se jubilarne nagrade ne isplate svim zaposlenima u skladu sa Zakonom o budžetu za 2011. godinu i Posebnim kolektivnim ugovorom.

Stav Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije je da je takav način isplate jubilarnih nagrada nezakonit, te se zahteva da se isplata izvrši za sve zaposlene - u skladu sa članom 107. stav 5. Posebnog kolektivnog ugovora. Dalje sindikalne akcije otežava činjenica što je Sindikat medicinskih sestara i tehničara prihvatio ponudjeno rešenje za isplatu jubilarnih nagrada, čime je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dodatno nezadovoljan.

Na sednici POS-a posebno je naglašeno da će Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, nastaviti sa svim legalnim aktivnostima na sprečavanju donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o platama, kao i na insistiranju da se Protokolom o zaradama za 2012. godinu obezbedi očuvanje dostignutog nivoa i povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu.

Za potpredsednika Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine izabran je Stevo Malić, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije Kliničkog centra Vojvodine.
Tekst preuzet sa sajta Sindikata zdravstva Vojvodine.

1 коментар:

Sindikatob је рекао...

Još malo pa 50000 poseta blogu. Jubilarnog posetioca očekuje jedno lepo iznenađenje!