уторак, 4. новембар 2014.

KAP SE ODAVNO PRELILA


Četiri reprezentativna sindikata u zdravstvu sutra organizuju jednodnevni ŠTRAJK sa zahtevima: 
- da se zdravstveni radnici izuzmu od smanjenja plata 
- da se do kraja godine potpiše Kolektivni ugovor 
- da se prestane sa daljim urušavanjem radno-pravnog i materijalnog položaja zaposlenih 
- da se prestane različito tretiranje zaposlenih u zdravstvu 
- da se donesu i poštuju kadrovski planovi i normativi

Ovaj štrajk NIJE UPEREN PROTIV PACIJENATA, već poruka Vladi i Ministarstvu zdravlja, da pokušamo da skrenemo pažnju na izuzetno loš položaj svih zaposlenih u zdravstvu. Poslednja mera smanjivanja plata je kap koja je prelila čašu, ali isto tako podsećamo da je doneta Uredba o zabrani zapošljavanja, tako da su uslovi rada za zaposlene u zdravstvu postali nesnosni, obim poslova se povećava i za veće angažovanje zaposleni dobijaju manju platu.
Treba posebno naglasiti da plate zdravstvenih radnika ne idu iz budžeta već se finansiraju od doprinosa za zdravstvo. Naši zahtevi nisu nerealni, naše plate nisu povećane unazad tri godine. Takođe smatramo da je uvođenje platnih razreda u zdravstvo nepravedno. Platni razredi će dovesti do destrukcije državnog zdravstva i favorizovanja privatnog zdravstva.
Smatramo da bi se mnogo veći efekat postigao ako bi država uvela sivu ekonomiju u legalne tokove, povećala naplatu nenaplaćenih poreza i doprinosa, smanjivanjem finansiranja političkih partija, smanjivanjem i gašenjem nepotrebnih agencija gde se plate kreću u proseku od oko 150.000 dinara pa i više, prestankom partijskog zapošljavanja u državnim i javnim preduzećima (u EPS-u postoji preko 600 direktora), smanjivanjem plata u javnim preduzećima koje iznose preko 170.000 dinara i više, subvencionisanjem preduzeća gubitaša čiji menadžeri takođe imaju enormno visoke plate, a takva preduzeća pojedu godišnji budžet.
Tražimo da svi podjednako podnesemo teret ove krize i mere štednje, a ne da to bude selektivno, pa je prosečna plata u EPS-u 75.000 dinara, a u zdravstvu 44.000, a pritom EPS duguje na ime kredita jednu milijardu evra.
Da li tako podrazumevate ravnomerno podnošenje tereta ove krize. Da li su zaposleni u zdravstvu zamorčići? Obračun minulog rada u periodu postojanja SFRJ;SRJ;SCG nije isti za sve i ovde se primenjuje selektivno, pa tako minuli rad za radnike u zdravstvu se ne priznaje, ali se priznaje i obračunava narodnim poslanicima. Izgleda da za nas ne važi da smo pred zakonom svi isti.
Potrošačka korpa je za dve trećine zaposlenih u zdravstvu misaona imenica,pošto četiri grupe poslova u zdravstvu po uredbi imaju minimalnu zaradu. Plate medicinskih sestara i tehničara su ispod proseka Republike i iznose 65% od prosečne plate. Da ne pričamo o platama majstora, spremačica i servirki koji treba da budu mađioničari da bi preživeli mesec. Sve ovo su problemi koji su nas naveli na ovakav korak, koji podsećamo NIJE UPEREN PROTIV PACIJENATA.
Nebrojeno puta smo dokazali našu humanost i posvećenost radu i pružanju pomoći u lečenju pacijenata. Ali i mi smo ljudi od krvi i mesa, imamo porodice koje hranimo, mi nemamo alternativu i drugu državu ni drugi posao. Mi hoćemo samo da pošteno radimo i da od tog našeg poštenog rada živimo. Ne želimo milostinju hoćemo naše. Ima u ovoj državi i drugih načina i izvora da se popune rupe u budžetu koje nismo mi napravili, okrenite se malo oko sebe i videćete da možete uzeti i od nekih drugih. 
SVE NAVEDENO PRELIVA PUNU ČAŠU, PRIDRUŽI NAM SE ILI RADI, ĆUTI I ČEKAJ SLEDEĆE SMANJENJE PLATE!!!!!!!!!!!!!! 
POZIVAMO SVE GRAĐANE DA NAS PODRŽE U OVIM NAŠIM ZAHTEVIMA!!!!!!!!!!!!!  

Нема коментара: