среда, 5. новембар 2014.

STANJE NIKAD LOŠIJE

Proglasi i flajeri na svim ulazima u Opštu bolnicu

Reprezentativni sindikati u somborskoj Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović”, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, GSZ SZ “Nezavisnost” i Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije, stupili su danas u jednodnevni štrajk, koji je ispoljen obustavom rada u svim specijalističkim ambulantama u periodu od 10-14 časova uz poštovanje minimuma procesa rada, a koji je najavljen za svaku narednu sredu do ispunjenja zahteva upućenih Vladi Srbije i Ministarstvu zdravlja. 
U odnosu na ranije organizovane štrajkove , ovaj se razlikuje činjenicom da su se u zahtevima ujedinili svi sindikati u zdravstvu, ali i željom da se na direktan način obrate pacijentima i građanima.

Deo štrajkaškog odbora

Zdravstveni radnici nezadovoljni su tretmanom koji imaju u Vladi Srbije, smatrajući da ih najviši organ vlasti ne prepoznaje kao delatnost od izuzetnog značaja za građane. Kako najavljuju sindikati zdravstveni radnici štrajkuju zbog najavljenog umanjenja zarada za 10 odsto, odugovlačenja sa nastavkom pregovora za zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora za zdravstvo, kao i zbog "različitog tretmana zaposlenih u javnom sektoru i daljeg urušavanja materijalnog položaja zaposlenih". 


"Pozivamo naše pacijente da nas razumeju i da nam se pridruže. Pre svih, pozivamo penzionere, jer su oni na isti način pogođeni merama Vlade kao i mi.
Ovaj štrajk NIJE UPEREN PROTIV PACIJENATA, već poruka Vladi i Ministarstvu zdravlja, da pokušamo da skrenemo pažnju na izuzetno loš položaj svih zaposlenih u zdravstvu. Poslednja mera smanjivanja plata je kap koja je prelila čašu, ali isto tako podsećamo da je doneta Uredba o zabrani zapošljavanja, tako da su uslovi rada za zaposlene u zdravstvu postali nesnosni, obim poslova se povećava i za veće angažovanje zaposleni dobijaju manju platu” - poručuju predsednici sindikalnih organizacija Opšte bolnice Željko Dimović, Suzana Carev i Aleksandar Simović
Podsetimo da su reprezentativni sindikati javnog sektora na nivou države najavili štrajkove u svim oblastima: zdravstvo, obrazovanje, kultura, pravosuđe i komunalne delatnosti, smatrajući da su privremenim merama Vlade Srbije oni najviše pogođeni, te da se sav teret ekonomske krize svaljuje na njih. "Istovremeno, vrši se rebalans budžeta u kojem se političkim strankama dodatno izdvaja još 650 miliona dinara, a drugima se umanjuju ionako niske plate", navodi se u saopštenju pomenutih sindikata.

Нема коментара: