среда, 29. јул 2015.

VAŽNO OBAVEŠTENJE!


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obaveštava članstvo, sve zaposlene i celokupnu javnost da se u skupštinskoj proceduri nalazi DISKRIMINATORSKI Predlog Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru. 

Navedenim zakonom predlaže se da zaposlenom u javnom sektoru za vreme primene ovog zakona prestaje radni odnos kada navrši godine života i staž osiguranja koji su propisani zakonom za odlazak u starosnu penziju, nezavisno od propisa kojima se uređuje njegov radno-pravni status. 
Dakle svim zaposlenim ŽENAMA PRESTAJE RADNI ODNOS SA NAVRŠENIH 60,5 GODINA I 15 GODINA STAŽA OSIGURANjA U 2015. GODINI ČIME SE NESUMLjIVO VRŠI DISKRIMINACIJA ZAPOSLENIH U ODNOSU NA POL, ukoliko se zaposlena i poslodavac drukčije ne sporazumeju. Da li će svi zaposleni imati isti tretman ili će prednost imati partijski kadrovi? 

Zaposleni u javnom sektoru su stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na zaposlene u preduzećima u restrukturiranju
Vlada Republike Srbije je zaposlenima u preduzećima u restrukturiranju odobrila 200 evra po godini staža uz pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje. 
Zaposlenima u javnom sektoru se ne odobrava navedeni iznos UZ ZABRANU PRAVA NA NOVČANU NAKNADU KOD NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLjAVANjE. 
Odredbama navedenog zakona, dobrovoljno izjašnjavanje zaposlenih za sporazumni raskid radnog odnosa svelo sa na domen teorije, jer su dati APSOLUTNO NEPRIHVATLjIVI USLOVI. 

Pitamo Vladu Republike Srbije:
  • Zašto se i ovaj zakon kao i većina drugih donosi po hitnom postupku bez predhodno datog mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta??? 
  • Da li su zaposleni u javnom sektoru građani drugog reda? 
  • Hoće li već jednom prestati diskriminacija zaposlenih??? 
Sindikat je apsolutno protiv svakog vida diskriminacije i donošenja ovako bitnih zakona bez predhodno sprovedenog socijalnog dijaloga. 
Zbog svega navedenog je za naš Sindikat ovakav predlog zakona apsolutno neprihvatljiv!!!

Нема коментара: