среда, 16. септембар 2015.

SASTANAK U MINISTARSTVU ZDRAVLJA


Obaveštavamo Vas da je danas 16.09.2015. godine u Ministarstvu zdravlja održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici navedenog ministarstva i predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u zdravstvu. 
Na sastanku je posebno razmatrana primena Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 - dalje: Zakon). 
Prema tvrdnjama predstavnika Ministarstva zdravlja, sprovedena anketa je bila isključivo informativnog karaktera u cilju prikupljanja podataka o tome ko od zaposlenih u naredne tri godine ispunjava uslove za odlazak u starosnu penziju. Direktori zdravstvenih ustanova su u obavezi da u skladu sa pozitivnim propisima odrede ko je od zaposlenih koji ispunjava uslove za odlazak u starosnu penziju neophodan za nesmetan rad ustanove, a kome prestaje radni odnos radi odlaska u penziju. 
Smatramo da je nedopustivo da se direktorima ustanova daje ovakvo ovlašćenje, da bez ikakvih kriterijuma i merila određuju sa kojim zaposlenim će se sklopiti sporazum o nastavku radnog odnosa. 
Podsećamo na stav Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da : ”Penzionisanje u slučajevima kada se organizacija posla ne menja, pa to upražnjeno mesto mora stoga biti popunjeno novozaposlenima, ne ispunjava ciljeve zakona”. 
Predstavnici Ministarstva zdravlja su izneli podatak da je u skladu sa zakonom ministar zdravlja poslao predlog Vladi Republike Srbije u kojem je naglašeno da u sistemu zdravstva nedostaju zdravstveni radnici i da je potrebno izvršiti prijem novih. 
Izrada kataloga radnih mesta je u završnoj fazi i uskoro bi trebalo da bude prezentovan reprezentativnim sindikatima. U katalogu će biti prepoznati novi profili zdravstvenih radnika (strukovne medicinske sestre, medicinske sestre sa specijalizacijom....) 
Tokom oktobra, treba da bude rešeno pitanje zaposlenih u stomatologiji i zaposlenih sa Kosova i Metohije koji nisu radno angažovani. 
Razgovori sa predstavnicima resornog ministarstva se nastavljaju, a direktori zdravstvenih ustanova će dobiti od strane Ministarstva instrukciju za primenu člana 20. zakona, pre početka njegove primene.
Pogledajte dokument OVDE.
Preuzeto sa sajta Sekcije mladih.

Нема коментара: