среда, 20. јануар 2016.

INICIJATIVA ZA IZMENU I DOPUNU KZ


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije još jednom Vam se obraća sa zahtevom za izmenu i dopunu Krivičnog zakonika ("Službeni glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005, 107/2005, 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014) povodom sve učestalijih i brutalnijih napada na zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, koji se neretko okončavaju i smrtnim ishodom.

Insistiramo da se pokrene inicijativa za izmenu i dopunu Krivičnog zakonika, kako bi zaposleni u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite uživali zaštitu od svakodnevnih napada.

Napominjemo da smo godinama unazad upućivali inicijative nadležnim državnim organima u smislu da se izvrši izmena i dopuna KZ-a.
Nažalost, do današnjeg dana nismo naišli na razumevanje i inicijativa nije prihvaćena od strane nadležnih državnih organa.
Status zaposlenih u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite prepoznat je u Krivičnom zakoniku kao ”lice koje obavlja poslove od javnog značaja”, što apsolutno nije dalo očekivane rezultate.

Zaposleni se osećaju potpuno nezaštićeni od napada, koji su nažalost sve češći i podstaknuti i svakodnevnim blaćenjem profesije u pojedinim sredstvima javnog informisanja.
Zaštita zaposlenih nije samo njihova lična zaštita već i zaštita korisnika zdravstvenih usluga i usluga socijalne zaštite.
Napad na zaposlene u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite predstavlja i ometanje pružanja pomoći pacijentima, odnosno korisnicima usluga socijalne zaštite, a samim tim i ugrožavanje njihovih života.

Zbog svega navedenog, smatramo da je neophodno da se posebno inkriminiše napad na zaposlene u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite, kao napad na lice koje obavlja poslove od javnog značaja u vezi sa poslovima koje to lice obavlja i to u glavi dvadeset deveto! koja propisuje krivična dela protiv državnih organa.

Navedena dvadeset deveta glava bi glasila: ”KRIVIČNA DELA PROTIV DRŽAVNIH ORGANA I LICA KOJA OBAVLjAJU POSLOVE OD JAVNOG ZNAČAJA U DEJ1ATNOSTI ZDRAVSTVA I SOCIJALNE ZAŠTITE”.

To dalje znači da je neophodno da se propišu nova krivična dela npr. član 324A, 324B i 324V u kojima bi bile propisane iste kazne za krivična dela propisana u članovima 322., 323. i 324. KZ-a.

Članove je neophodno upodobniti na način da član 324A ”sprečavanje lica koje obavlja poslove od javnog značaja u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite u vršenju poslova koje to lice obavlja” stav 1. glasi:

”Ko silom ili pretnjom da će neposredno upotrebiti silu spreči lice koje obavlja poslove od javnog značaja u delatnosti zdravstva i sopijalne zaštite vršenju poslova koje to lice obavlja u okviru svojih ovlašćenja ili ga na isti način prinudi na vršenje poslova koje to lice obavlja, kazniće se zatvorom od tri meseca do trn godine"... i dalje upodooiti tekst kako glasi u KZ-u zaključno sa članom 324.

Dakle, za nova krivična dela tužilaštvo bi gonilo po službenoj dužnosti, što bi svakako delovalo na potencijalne učinioce krivičnih dela da dobro razmisle pre nego ih učine.

Sindikat očekuje da po podnetoj inicijativi postupite hitno, odnosno da naš predlog prihvatite kao svoj i pokrenete inipijativu za izmenu i dopunu Krivičnog zakonika kako bi zaposleni u delatnosti zdravstva i socijalne zaštige uživali veću zaštitu države i osećali se sigurnijim na svojim radnim mestima.

S poštovanjem,
Predsednik, dr Zoran Savić

Pogledajte inicijativu OVDE.

Нема коментара: