петак, 22. јануар 2016.

SAOPŠTENjE POVODOM ZAKONA O SISTEMU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obaveštava članstvo, sve zaposlene i celokupnu javnost da na sednici Socijalno-ekonomskog saveta koja je održana 21.01.2016. godine, nije postignuta saglasnost vezano za tekst Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. 

Nakon višemesečnih pregovora radne grupe SES-a za izradu navedenog zakona i postizanja saglasnosti vezano za ključna pitanja radno-pravnog i materijalnog položaja zaposlenih, ministar finansija Dušan Vujović nije dao saglasnost na predloženi tekst. 

Naime, navedeni ministar je osporio pre svega prava zaposlenih na minuli rad, naknadu zarade u skladu sa Zakonom o radu... 

Ministar je nakon svog izlaganja rekao da neće dozvoliti ostvarivanje prava utvrđenih Zakonom o radu i poručio prisutnima: ”VI NAĐITE DRUGU DRŽAVU”.  

Nije nam poznato na osnovu kojih zakonskih ovlašćenja jedan ministar finansija može osporiti tekst predlagača zakona čiji je ministar istovremeno i potpredsednik Vlade Republike Srbije i na osnovu čega poručuje zaposlenima da traže drugu državu. 

Zar je malo mladih, školovanih ljudi poput lekara i medicinskih sestara i tehničara napustilo Republiku Srbiju? 
Očigledno nije, jer nas ministar finansija otvoreno tera da napustimo zemlju. Možda će u tom slučaju budžet biti u skladu sa zahtevima Svetske banke. 

Napominjemo da će se ukidanjem prava zaposlenih na minuli rad i naknadu zarade u skladu sa Zakonom o radu, plate zaposlenih drastično umanjiti. 

Zar je ministar zaboravio prošlogodišnje smanjenje plata za 10%? 
Ne pristajemo na dodatno umanjenje ionako malih plata. 

Ukoliko Vlada Republike Srbije usvoji tekst zakona koji umanjuje prava zaposlenih, sindikati javnog sektora će organizovati proteste i stupiti u štrajk!!! Ovo su danas na konferenciji za novinare poručili predstavnici sindikata javnog sektora. 

U toku sledeće nedelje biće održane sednice organa sindikata javnih službi na kojima će se doneti potrebne odluke, a potom i dati instrukcija članstvu o daljim aktivnostima Sindikata.

Нема коментара: