четвртак, 12. мај 2022.

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA


Osnovni stožeri ove profesije jesu: efikasna komunikacija sa pacijentima, predanost pozivu i humanost. Za medicinske sestre kažu da mogu isceliti srce, um, dušu i telo pacijenta. Biti medicinska sestra je privilegija, ali i napor. Izdržaće samo one koje su se za taj poziv opredelile iz ljubavi. Tako je sestrinstvo zamislila Florens Najtingel. 

Кao najbrojniji pružaoci zdravstvenih usluga, medicinske sestre/tehničari su tokom pandemije Covid 19 virusa pokazali svetu ko su, šta rade i zašto treba ulagati u ovaj značajni resurs. Glas sestrinstva čuo se širom sveta, o tome kako ono doprinosi zdravlju stanovništva, od lepe reči do spasavanja života. 

Veoma je bitno usmeriti pažnju prema potrebi da se zaštiti, pruži podrška i naglasi važnost investiranja u sestrinsku profesiju što bi ojačalo i zdravstveni sistem u celini. Sestre se i dalje suočavaju s nevoljama Covid-19 pandemije i dalje pokazuju posvećenost poslu, ne odustaju pred izazovima, iako borba u takvoj radnoj okolini može ugroziti i njihove živote. Kroz proteklo pandemijsko razdoblje za svoj su rad doživele dodatnu pohvalu javnosti, povećala se prepoznatljivost i važnost njihove uloge u društvu, no ipak za sada nisu toliko osetile i neka ozbiljnija ulaganja u svoju struku od strane zdravstvenog sistema.

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Sloga" svim medicinskim sestrama i zdravstvenim tehničarima čestita njihov praznik - 12. maj.

Нема коментара: