среда, 12. мај 2021.

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

Medicinske sestre i tehničari danas obeležavaju Svetski dan sestrinstva, u znak sećanja na Florens Najtingejl, koja je otvorila prvu školu za medicinske sestre u bolnici Svetog Tome 1860. godine kako bi one mogle da se što bolje obrazuju i obuče za svoj rad. Ranijih godina smo ove dane obeležavali raznim aktivnostima, kao što su kongresi, seminari i zabave. Na žalost sada smo u vremenu koje mnogi nazivaju “Rat sa nevidljivim neprijateljem”. 

U ovom trenutku želimo istaći nesebičnu žrtvu naših kolega medicinskih sestara-tehničara, koji se već više od godinu dana nalaze na prvim linijama opasnosti, kada se svi drugi povuku u sigurnost svojih domova. 

COVID je zdravstvene sisteme i zdravstvenu zaštitu stavio pod ogroman napon. Do izražaja su došle slabosti zdravstvenih sistema i veliki pritisak pod kojim rade medicinske sestre-tehničari. Među njima su globalni nedostatak medicinskih sestara, stres i sagorevanje na poslu, te COVID infekcije i smrtni ishodi među medicinskim sestrama. Međutim, u odgovoru na ovaj pritisak, zdravstvo se našlo na ivici velikih preokreta i inovacija. Kao najbrojniji pružaoci zdravstvenih usluga, medicinske sestre i tehničari su na čelu ove revolucije u zdravstvenom sistemu. Pandemija je, jasnije nego ikada do sada, ukazala na važnost i potrebu za ulaganjem u sestrinsku radnu snagu. 

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Sloga" svim medicinskim sestrama i zdravstvenim tehničarima čestita njihov praznik - 12. maj.

Нема коментара: