четвртак, 15. јул 2021.

HEROJI NACIJE JEDNIM DOPISOM OKARAKTERISANI KAO NEODGOVORNI POJEDINCI


Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite najoštrije osuđuje postupak Ministarstva zdravlja Republike Srbije kojim je naloženo direktorima zdravstvenih ustanova da „HITNO DONESU INTERNE ODLUKE“ kojima će obavezati zaposlene pod kojim uslovima mogu da se vrate na rad nakon korišćenja godišnjeg odmora (bolovanja, slobodni dani, plaćeno odsustvo i dr. je samovoljno dodato od strane pojedinih direktora) i da o svemu obaveste Ministarstvo. 

Uzimajući u obzir činjenicu da je borba protiv širenja korona virusa danas prioritet Ministarstva zdravlja, nema sumnje da je ovo trebala da bude jedna u nizu aktivnosti koja će doprineti toj borbi. Namera ministarstva nije sporna i Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite podržavaju većinu preduzetih mera, ali je sporan način na koji je to urađeno, a posebno to što su predmetnim dopisom zaposleni u zdravstvu, koji su podneli najveći teret ove borbe, poniženi. 

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite od prvog dana proglašenja epidemije se zalaže za poštovanje važećih mera koje će doprineti suzbijanju virusa. Neke od tih mera smo argumentovano kritikovali, kao i što smo aktivno podržali vakcinaciju. Dopisom koji ste poslali, od heroja nacije pravite neodgovorne pojedince koji će svojim postupanjem ugroziti druge. Pored toga, neophodno je istaći da je vakcinacija za sada pravo izbora, a zahtev za PCR testiranje o trošku zaposlenog, indirektno „novčana kazna“ za one koji se nisu vakcinisali, a sebi dali za pravo da posle više od godinu dana provedu neki dan na godišnjem odmoru. 

Ukoliko ste imali ideju da ovim uputstvom sprečite mogućnost eventualnog širenja virusa u zdravstvenim ustanovama, bilo je neophodno da to uradite na način da oni koji su rizikovali svoje živote osete da država o njima brine i kada je epidemija pod kontrolom. Ne postoji dilema da zdravstveni radnik treba da bude potpuno zdrav na svom radnom mestu kako ne bi ugrozio kako pacijente tako i svoje koleginice i kolege, da su vakcinisani ti koji su bezbedni za druge, ali je veliki problem nametanje plaćanja dokaza da neko nije zaražen. Takođe se postavlja kao pitanje zbog čega su merodavni samo PCR testovi, kada su brzi antigenski testovi danas dominantni metod u određivanju prisustva virusa. Posebno je diskutabilan onaj deo dopisa o stacionarnim pacijentima na lečenju gde ste naveli da se oni moraju „OBAVEZNO VAKCINISATI“, a šta raditi sa pacijentima koji to ne žele. 

Takođe, uopšte nije uzeto u obzir i to da je veliki broj zaposlenih u zdravstvu preležao kovid-19 i tako stekao imunitet. Nije se mislilo i na zaposlene koleginice koji su u drugom stanju a još uvek su radno angažovane, na zaposlene koji su onkološki pacijenti, na samohrane majke i druge osetljive grupe zaposlenih. Ovim dopisom koji pojedini direktori nameću da stupa na snagu ODMAH ugroženo je pružanje kontinuirane zdravstvene zaštite svim stacionarnim i ambulantnim pacijentima, jer su zaposleni nezakonito vraćeni sa posla kući nemajući vremena da dostave negativan PCR test, tako da je teško u kratkom vremenskom periodu pronaći zamenu za prvu, drugu ili treću smenu i dežurstvo, što poziva na odgovornost pred Zakonom takve direktore. 

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite predlaže da Ministarstvo zdravlja Republike Srbije pod hitno povuče ovaj dopis, da se javno izvine svim zdravstvenim radnicima i svim zaposlenima u zdravstvu zbog paušalnosti i površnosti prilikom sastavljanja uputstva. Da se odgovorne osobe, koje su ovo uradile, kazne, a ukoliko je ministar bio saglasan sa ovim i sam snosi odgovornost. Takođe, Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite se slaže sa idejom da se spreči mogućnost prenošenja virusa i ne odbacuje mogućnost da kolege koje su bile na odmoru, gde god da su bile, mogu da budu nosioci virusa, pa zato predlažemo da se u izradi procedura uključe i predstavnici sindikata Sloga kako ne bi dolazilo do uskraćivanja radnih prava zaposlenih. 

Posebno ističemo to da je neprihvatljivo da zaposleni u zdravstvu imaju bilo kakav trošak i da se kolege vraćaju kući ako na posao dođu bez rezultata testiranja kako im ne bi bilo povređeno osnovno ljudsko pravo – pravo na rad.

Preuzeto sa sajta sloga-zdravstvo.org.rs

Нема коментара: