петак, 13. август 2021.

UGOVOR NA NEODREĐENO VREME ZA SVE PRIMLJENE U RADNI ODNOS

Početkom aprila ove godine, ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru i direktorki Fonda za zdravstveno osiguranje dr Sanji Radojević Škodrić upućeni su zahtevi da se novozaposleni zdravstveni radnici, zdravstveni saradnici i nemedicinski radnici, koji su tokom vanrednog stanja primljeni u radni odnos radi ublažavanja posledica epidemije zarazne bolesti Kovid-19 ugovore sa RFZO, uz dobijanje ugovora na neodređeno vreme. Takođe, ne smeju biti zaboravljeni zaposleni koji dugi niz godina rade, odnosno imaju ugovore na određeno vreme, sa kojima je potrebno zaključiti ugovore na neodređeno vreme i ugovoriti ih sa RFZO. Zaključivanje navedenih ugovora bi trebalo sprovesti poštujući u celosti pozitivne propise i date procedure za prijem u radni odnos u zdravstvenim ustanovama. 

Zaposlenima koji su primljeni da rade tokom vanrednog stanja, na osnovu donetog Zaključka Vlade Republike Srbije, iz budžeta Republike Srbije su obezbeđena sredstva za plate. Međutim, u brojnim ustanovama, bilo je poteškoća u isplati plata, koje su iz raznih razloga isplaćivane nakon proteka roka propisanog u Posebnom kolektivnom ugovoru za delatnost zdravstva. 

Novozaposlenima se može omogućiti jednak radno-pravni položaj samo u slučaju da njihove plate budu finansirane iz sredstava RFZO. Svi zaposleni moraju imati jednak položaj i pravo na dostojanstven rad, a to neće imati ako svakog meseca rade u strahu od toga da li će im se obezbediti sredstva za plate, dodatke na platu, troškove prevoza... 

Uprkos prijemu zaposlenih u proteklom periodu, zdravstvenom sistemu i dalje nedostaju izvršioci. 

Нема коментара: