среда, 10. мај 2023.

JEDNODNEVNI IZLET

MANASTIRI MANASIJA I RAVANICA, RESAVSKA PEĆINA, VODOPAD LISINE - 17. jun (subota) 

Polazak iz Sombora oko 06:00 h. Vožnja autoputem u pravcu Ćuprije. Isključenje sa autoputa i vožnja ka manastiru Ravanica, zadužbini kneza Lazara. Manastirska crkva je posvećena Vaznesenju Hristovom, oslikana u godinama pred Boj na Kosovu, a u njoj se nalaze mošti kneza Lazara. Ona je prva crkva moravske stilske grupe. Poslužila je kao arhitektonski uzor mnogim crkvama podizanim uoči pada srpske države po otomansku vlast. Po obilasku, odlazimo do još jednog značajnog manastira moravske škole, manastira Manasija. Ono što prvo primećujemo, jesu impozantne zidine koje okružuju manastir (ukupno 11), a dominira donžon kula. Dao ga izgraditi sin kneza Lazara, Stefan Lazarević. Freske manastirske crkve Svete Trojice predstavljaju autentičan istorijski dokument o tome kako je izgledao srpski dvor i kakvi su ljudi na njemu boravili. Sve se to da čitati sa zidnih fresaka. 

Nakon srednjovekovnih srpskih manastira, vratićemo se u praistoriju i spustiti 30 m pod zemlju u Resavsku pećinu. Kroz pećinu je prilagođeno turističkim posetama oko 400 m podzemnih staza, betoniranih i osvetljenih. Pećina se prostire na četiri nivoa, a za turističke posete su uređena dva. Obilaze se dvorane: kolonada, košnica, kristalna, dvorana kipova… Temperatura je konstantna i iznosi 7 °C, pa se preporučuju jakne i duksevi u svako doba godine. 

Vraćamo se na površinu zemlje i kroz 15 minuta vožnje stižemo do još jednog spomenika prirode, vodopada Lisine. Visina vodopada je 25 m i dugo se smatrao najvišim vodopadom u Srbiji. Na putu do vodopada se nalazi nekoliko restorana, gde možete ručati. Slobodno vreme. Povratak za Sombor, sa dolaskom oko ponoći. Kraj programa. 

CENA ARANŽMANA: 3490 din (deca do 12 godina 3190 din) 
CENA UKLJUČUJE: 
• Prevoz turističkim autobusom prema programu putovanja (klima, TV/DVD) 
• usluga vodiča/predstavnika agencije tokom putovanja 
• obilaske po programu 
• Troškove realizacije programa 
CENA NE UKLJUČUJE: 
• ulaz u Resavsku pećinu 500 din odrasli, deca od 7-18 450,00din. Ulaz u nacionalni park Lisine:100,00din odrasli, 50,00din deca od 7-18.god. Deca ispod 7 godina-besplatno (plaćanje na licu mesta) 
• Individualne troškove putnika 

Plaćanje na 4 mesečne rate. Prijave u kancelariji sindikata.

Нема коментара: