субота, 6. април 2024.

Sindikati protiv sistema: Šta nam otkriva „Gde je moja polutka“?

Dokumentarni film "Gde je moja polutka", autorke Jelene Mirković, predstavlja duboku analizu stanja sindikata u Srbiji, deset godina nakon protesta radnika nezadovoljnih Zakonom o radu. Film, emitovan na televiziji N1, bavi se pitanjima koja se tiču sindikalnog pokreta, pritiscima koje trpe i uticajem koji imaju u društveno-političkom kontekstu Srbije. 

Kroz razgovore sa predstavnicima sindikata, među kojima su Glišo Vidović iz Sindikata policije Sloga i Uroš Savić, nekadašnji predsednik sindikata Sloga u Falk Istu, film pokazuje kako se sindikati nose sa izazovima u borbi za prava radnika. Osim toga, Vladimir Simović iz Centra za politike emancipacije i profesor Bojan Urdarević takođe dele svoje perspektive, doprinoseći širem razumevanju tema koje se tiču radnih prava i sindikalnog organizovanja. 

U dokumentarcu "Gde je moja polutka" svoje perspektive iznose i Novica Antić, nedavno nezakonito smenjeni predsednik Vojnog sindikata Srbije koji je trenutno u pritvoru, Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije i profesor Zoran Stojiljković, bivši predsednik UGS Nezavisnost. 

Film se osvrće na načine na koje su sindikati u Srbiji navigirali kroz političke prilike, posebno ističući tretman koji su sindikati doživeli od strane političkih ličnosti poput Aleksandra Vulina i Dijane Hrkalović, te komentare Miloša Vučevića o vojnim sindikatima koje je okarakterisao kao "neviđenu glupost". Poseban fokus stavljen je na izazove s kojima se suočavaju sindikalni predstavnici koji se percipiraju kao bliski vlasti, kao i na pitanje efikasnosti sindikata u zaštiti prava radnika. 

Dokumentarac "Gde je moja polutka" otvara važna pitanja o položaju sindikata u savremenom srpskom društvu, istražujući kako su pritisci i izazovi oblikovali njihovo delovanje i kakve su posledice za radnike čiji interesi bi trebalo da budu zaštićeni. Film nudi dragoceni uvid u kompleksnost odnosa između sindikata, države i poslodavaca, te je dostupan za gledanje na YouTube platformi, pozivajući na širu diskusiju o budućnosti sindikalnog pokreta u Srbiji. Pogledajte OVDE.

Нема коментара: