понедељак, 7. новембар 2022.

SLOGA ODRŽALA JOŠ JEDAN U NIZU SEMINARA NA TEMU "JAVNI NASTUP U PROMOCIJI NOVOG ZAKONA O RADU



U organizaciji Udruženih sindikata Srbije "Sloga", od 04. do 06. novembra 2022. godine, u hotelu "Kragujevac" u Kragujevcu održan je treći od više planiranih seminara na temu "Javni nastup u promociji novog Zakona o radu", kojem su prisustvovali i predstavnici naše sindikalne organizacije.

Seminar je održan u sklopu aktivnosti sindikata "Sloga" usmerenih ka edukaciji i obuci svojih poverenika i članova da što bolje u javnosti predstave neophodnost donošenja i usvajanja potpuno novog Zakona o radu, koji je podnet Skupštini Srbije na razmatranje. Na predlogu zakona radili su najeminentniji stručnjaci iz oblasti radnog prava, pritom se strogo vodilo računa o usklađenosti sa svim međunarodnim aktima i poveljama, a pri izradi i analizi su korišćeni modeliteti zemalja EU. 

Polaznici su u teorijskom, ali i u praktičnom delu seminara, imali prilike da nauče kako kroz "javni nastup" preneti zaposlenima suštinu i značaj donošenja novog zakona, kojim su definisani brojni nedostaci sadašnjeg, od načina na koji se radnik zapošljava, rada na određeno vreme i zarada, radne nedelje, zaštite trudnica i porodilja, kao i agencijskog zapošljavanje koje je novim rešenjima svedeno isključivo na sezonske poslove.

Obuci je prisustvovalo tridesetak polaznika iz USS "Sloga", organizacija širom Srbije, a kroz dalje usavršavanje će se nastaviti sa obukom što više ljudi iz našeg sindikata, kako bi se u javnosti, posebno među zaposlenima i u radnim kolektivima što više govorilo o neophodnosti i značaju izmene aktuelnog Zakona o radu, koji je trenutno jako loš i koji je 2014. godine donet na oktroisani način i na štetu radnika.

Нема коментара: